Юнацькі здобутки у Відкритому регіональному конкурсі з музично-теоретичних дисциплін «БАРВІН’ОК»

Юнацькі здобутки у Відкритому регіональному конкурсі з музично-теоретичних дисциплін «БАРВІН’ОК»


Музика – як багато вкладено в це слово. Чи ваше серце не починає несамовито битися в унісон з енергійним електронним бітом у клубі, чи не підступає клубок до горла від сумної балади. Музика вражає нас у саме серце, виражаючи емоції красномовніше за будь-які слова.

Проте саме розуміння музичного мистецтва неможливе без усвідомлення його внутрішньої організації. Саме за ці сфери відповідає сольфеджіо (читай музична грамота чи теорія музики) та музична література. Загалом сучасне суспільство ставить перед нами проблеми реалізації та, особливо, зацікавлення в цих абстрактно-незрозумілих, саме тому і складних музичних дисциплін.

Для залучення учнів мистецьких шкіл та шкіл мистецтв в Дрогобицькому музичному фаховому коледжі ім. В. Барвінського в рамках музичного фестивалю «Українська музика в часі і просторі» з метою виявлення творчого потенціалу вихованців музичних шкіл та шкіл мистецтв регіону (і не тільки) вперше проводився Відкритий регіональний конкурс з музично-теоретичних дисциплін «Барвін’ок». Особливістю цього конкурсу стала творча складова завдань, для того, щоб в повній мірі оцінити самобутність учасників та їх ґрунтовні знання по системам організації музичного мистецтва.

Професійний і технічний рівень підготовки учасників конкурсу отримав схвальний відгук журі, яке очолювала кандидат мистецтвознавства, голова ПЦК «Теорія музики» Харківського музичного фахового коледжу ім. Б.М.Лятошинського Галина Газдюк. Також у складі журі були: Микола Ластовецький – заслужений діяч культури України, член Національної спілки України, композитор, доцент, викладач-методист ПЦК «Теорія музики» ДМФК ім. В. Барвінського, Олександра Дмитрієва – викладач-методист, голова ПЦК «Теорія музики» ДМФК ім. В. Барвінського, Лариса Соловей – викладач-методист, голова ПЦК «Музична література» ДМФК ім. В. Барвінського, Ольга Сеник – член підкомісії зі спеціальності 025 Музичне мистецтво науково-методичної комісії з культури і мистецтва сектору фахової передвищої освіти Науково-методичної ради Міністерства освіти і науки України, методист ДМФК ім. В. Барвінського, Надія Макуцька – викладач-методист ПЦК «Теорія музики» ДМФК ім. В. Барвінського, Любов Щурик – викладач-методист ПЦК «Музична література» ДМФК ім. В. Барвінського, Зоряна Лельо – викладач-методист ПЦК «Музична література» ДМФК ім. В. Барвінського, Оксана Рудавська – викладач ПЦК «Теорія музики» ДМФК ім. В. Барвінського.

Загалом, конкурс проводився в трьох номінаціях, котрі повністю характеризують музично-теоретичні дисципліни: «Мистецтвознавство», «Музична література» та, безумовно, «Сольфеджіо». У виборі основної теми є певна символічна спрямованість – для номінацій «Мистецтвознавство» та «Музична література» основною знаковою фігурою став наш корифей – Василь Барвінський. Вимоги до «Сольфеджіо» мали на меті визначити взаємодії слуху та інтонації, логіки та мислення.

Конкурс складався з двох турів: очного (дистанційного) та заочного турів. Учасниками конкурсу стали більше 122 учнів музичних шкіл та шкіл мистецтв з більш ніж 17 шкіл Львівщини, переможцями стали 35 учасників з різних шкіл Дрогобиччини (і не тільки), з них 6 лауреатів І ступеня.

Серед призерів І Відкритого регіонального конкурсу з музично-теоретичних дисциплін «Барвін’ок» ряд учнів Дрогобицьких мистецьких шкіл.

Висловлюємо щиру подяку за сприяння у проведенні фестивалю директору Департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської ОДА п. Ірині Гаврилюк, директору методичного кабінету п. Мілені Медвідь та начальнику відділу культури виконавчих органів Дрогобицької міської ради п. Олегу Яводчаку.

Саме завдяки активній підтримці цих інституцій вдається уникати «комерційної» складової у вигляді грошових внесків учасників конкурсу та підтримувати високий рівень цього важливого і масштабного заходу.

Сучасне музичне мистецтво вимагає сучасних інноваційно-креативних підходів до навчання молодих та талановитих професійних-музикантів, саме Дрогобицький музичний фаховий коледж дає змогу рівноцінному розвитку учнів, в подальшому студентів та дає змогу юним творчим особистостям відчути себе частинкою єдиного великого цілого під назвою «Музика».

Оксана Рудавська,

викладач ДМФК ім.В.Барвінського

Налаштування доступності
Налаштування контрасту
Розмір шрифту
Міжбуквенний інтервал
Міжстрочний інтервал
Зображення
Шрифт
Скинути налаштування